BAKRAÇ SANAT GALERİSİ

42. YILINI KUTLUYOR!

Bilge Koloğlu tarafından ilk kez 1979 yılında Cihangir’de açıldı.

Pek çok sanatçının eserine evsahipliği yapan galeri, 1986’da kapandı. 13 yıl sonra Kozyatağı’ndaki tarihi bir köşkte yeniden faaliyetlerine başladı, Bakraç Sanat Galerisi.

Sanata ilgi duyan herkesin ziyaretine ve katılımına açıktır. Galeri ve atölye çalışmalarına ek olarak sanat kültürü seminerleri düzenleniyor.

Sanat dünyamıza sunduğu çeşitli hizmetlerle bir kültür merkezi niteliği taşıyan galeri, ünlü Reşat Paşa Konağı’nın hemen arkasında, tek katlı bir köşkte faaliyet gösteriyor.

UAA’lı olmak ufkumuzu açtı

Bilge Koloğu

Bilge Zabcı Koloğlu (UAA’51) yaşamını toplumsal gelişmeye ve ilerlemeye adamış bir kadın. Kurucusu olduğu ve Türkiye’de birçok ilke imza atan YÖRET Vakfı ve imzasını attığı sanat ve edebiyat çalışmaları, toplumsal ilerlemenin bütüncül bir bakış açısıyla mümkün olabileceğinin de göstergesi.

“Bir kış günü Ankara’da doğdum. Babam, hayatını eğitime vakfetmiş 28 yıllık bir milletvekiliydi. Annemin ailesi Selanikli idi. Dedem Selanik’teki okulda Atatürk’ün yazı hocalığını yapmış bir hattattı. Mimar Kemal İlkokulu’ndan mezun oldum, liseyi Üsküdar Amerikan Kız Lisesinde okudum…” Bu sözler Bilge Zabcı Koloğlu’nun kurucusu olduğu Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı’nın, kısa adıyla YÖRET’in sitesinden alındı. Özgeçmişinin giriş bölümünde yer alan bu cümleler, Koloğlu hakkında çok şey söylüyor aslında. Zira eğitime ve sanata meyletmiş bir aileye mensup olarak dünyaya gelmiş Bilge Hanım. Üsküdar Amerikan Lisesinde aldığı eğitim de bu özelliklerin yaşam biçimi olarak sürmesine vesile olmuş. Çevirdiği kitaplar, senaryoları, açtığı galeri sanata yaptığı katkının ispatı. Ama sadece sanatı değil, topluma hizmeti de yaşamının bir parçasına haline getiren bir isim Koloğlu. YÖRET’i, Sivil Toplum Kuruluşlarının günümüzdeki kadar çok olmadığı yıllarda, 1970’lerin başında özellikle gençlere psiko-sosyal destek verebilmek amacıyla kurmuş. Yarım yüzyıldan fazla zamandır faaliyetlerine devam eden bu kuruluşun başında kendisi gibi bir UAA’lının olmasından son derece memnun Bilge Hanım. Bir yandan 52 yıl önce toplumun bir ihtiyacını tespit ederek harekete geçmesi, diğer yandan sanat ve edebiyat aracılığıyla toplumu bulunduğu yerden ileri taşımaya çalışma gayreti onun vizyonerliğinin göstergesi. Bu vizyonerliğin oluşmasında içine doğduğu ailenin yanı sıra aldığı eğitiminde rolü var kuşkusuz. Kendisi bunu, “UAA’lı olmak ufkumuzu açtı” diyerek dile getiriyor zaten…

Devamı için lütfen tıklayın.

2023 - 2024 Sergilerimiz

Dergilerden söyleşiler…

Rotary Dergisi Türkiye Şubat – Mart 2022 Sayısı
Koleksiyonerlik, Galericilik ve Ötesi
Bilge Koloğlu ile Sohbet

Basından

Bakraç Sanat Galerisi’nin ilk davetiyelerinden,  Filiz Otyam Özgün Dokuma ve Fikret Otyam Resim ve Camaltı Resim Sergisi Davetiyesi

FikretOtyamBakracDavetiye

Resim Koleksiyonundan

Seramik Koleksiyonundan